logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Talopaketti vai avaimet käteen talo?

23.09.2021, Aihe: Talopaketit

talopaketti-itserakennettu

Talopakettitoimituksilla on monta nimeä ja toimitussisältöä. Osa toimittajista puhuu elementtipaketista, runkovalmispaketista, vesikattovalmispaketista, sateelta suojaan -toimituksesta, muuttovalmispaketista, avaimet käteen talosta tai viittä vaille valmiista talotoimituksesta. – Vähemmästäkin omakotitalorakennuttaja menee sekaisin. Lisäksi kun muistaa, että muuttovalmis omakotitalo on kyllä muuttovalmis, mutta se vaatii rakennuttajaperheeltä myös omaa panostusta vähintäänkin julkisivumaalaukseen ja piharakentamiseen.

Talopaketin hankkijan on vaikea verrata talopakettien sisältöä, koska eri toimijolla ne eivät ole yhtenevät. Pelkkä tarjousten hintavertailu ei anna oikeata kuvaa paketin edullisuudesta tai kokonaiskustannuksista, jos toimituksesta puuttuu kymppitonneja maksavia osia kilpailijaan verrattuna. Usein näitä puutteita ja eroja on vaikea löytää tarjousten mukana tulevista monisivuisista sisältöluetteloista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on laatinut ohjeet talopaketin hankkijalle , joihin kannattaa tutustua huolellisesti noudattaa myös niitä. Varmista myös, että talopakettia tarjoava yritys myös noudattaa näitä ohjeita – esimerkiksi maksuehtojen suhteen.

Järjestämme säännöllisesti koulutuksia omakotitalon rakentamista ja rakennuttamista harkitseville. Koulutuksissa syvennytään mm. rakentajan tehtäviin ja vastuisiin, suunnittelun merkitykseen, rakentamisen laadun varmistamiseen, energiatehokkuuteen ja toteutustapavaihtoehtoisin. Tutustu ilmaiseen koulutustarjontaamme.

Talopakettitoimittaja vai rakennusliike?

Muuttovalmiiden ja avaimet käteen talojen kysynnän kasvu on saanut myös rakennusliikkeet markkinoille. Taloille on annettu oma tuotenimi, joka antaa ymmärtää, että elementtitoimitus tai suurempi kokonaisuus tulee omalta tehtaalta. Näin ei välttämättä ole. Talo voidaan rakentaa kokonaisuudessaan paikallaan tai runkoelementit hankitaan alihankintana joltain elementtien valmistajalta.

Muuttovalmiiden talojen kysynnän kasvaessa talotoimittajat joutuvat tarjoamaan yhä useammin toimituksen pysytettynä tiettyyn valmiusasteeseen saakka. Tällöin talotoimittaja vastaa myös rakentamisen laadusta.

Osa toimijoista tarjoaa pystytyksen talotoimittajan nimissä, mutta osa antaa luettelon yhteistyökumppaneista, joilta voi pyytää tarjouksen pystytyksestä. Tässä tapauksessa tehdään siis kaksi sopimusta: sopimus talopaketin hankinnasta ja sopimus talopaketin pystyttämisestä. Talotehdas ei vastaa urakoitsijan työn laadusta, aikataulusta tai työn hinnoittelusta.

Rakennusliikkeen kanssa toimittaessa on syytä selvittää ja aikatauluttaa talotehtaan kanssa materiaalitoimitukset, jos talopaketti hankitaan erikseen. Lisäksi maksuerät on syytä suorittaa sitä mukaa, kun työt on tehty ja hyväksytysti vastaanotettu. Talopaketin hankintaan saat ohjeita ja neuvoja Talopaketti oppaasta .

Liity PRKK:n jäseneksi , saat rahan arvoisia etuja. Jäsenyyteen liittyy rakennuskustannuslaskuri, oppaita ja mm. puhelinneuvonta ja lakimiespalvelu.

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti