logo

Kiinteistökauppa

Kiinteistökauppa ja vastuut

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa on suuri. Virheet, puutteet ja kaikki tarpeelliset tiedot on kerrottava ostajalle. Myyjän tiedonantovelvollisuuden vastapainona on ostajan tarkastusvelvollisuus. Mikäli myöhemmin ilmenee salaisia virheitä, myyjä on näistäkin vastuussa.

Omakotikiinteistön tai -vuokra-oikeuden kaupassa myyjän vastuu virheistä kestää viiden vuoden ajan. Poikkeuksellisesti myyjän vastuuaika voi olla edellä todettua pidempi silloin, kun myyjän voidaan näyttää syyllistyneen kaupassa tarkoitukselliseen vilppiin.

Olennainen virhe oikeuttaa kaupan purkamiseen, lievempi virhe hinnanalennukseen.

Myyjän pitkä vastuuaika ei tarkoita kuitenkaan sitä, että ostaja voisi esittää pian kaupan jälkeen havaitsemistaan epäkohdista myyjälle vaatimuksia vasta viimetipassa ennen vastuuajan täyttymistä. Ostajan velvollisuutena on reklamoida myyjää virheistä sekä esittää virheisiin liittyvät vaatimuksensa myyjälle kohtuullisessa ajassa.

Kiinteistökauppajäsenyys

PRKK:n Kiinteistökauppajäsenyys on yhdellä maksulla voimassa 5 vuotta eli omakotikiinteistön kaupan vastuuajan. Jäsenyyteen kuuluu tekninen puhelinneuvonta ja lakimiespalvelu. Lakimiespalveluun saat yhteyden extranet-sivuilla olevalla yhteydenottolomakkeella. Lakimies antaa vastauksen ja ohjeet joko sähköpostiste tai puhelimitse. Neuvonnan tavoitteena on saada kiista sovittua mahdollisimman nopeasti ja helposti ilman pitkäaikaista, kallista ja hermoja raastavaa oikeudenkäyntiä.

Valitettavan usein kiinteistökaupoissa esiintyy ostajien puolelta tarkoituksenhakuisia reklamaatioita ja hinnanalennusvaateita. Näiden torppaamiseksi heti alkuunsa, tarvitaan PRKK:n kiinteistökauppariitoihin erikoistuneen lakimiehen apua.

LIITY KIINTEISTÖKAUPPAJÄSENEKSI