logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Rintamamiestalon remontti – näin pääset alkuun

09.11.2021, Aihe: Remontointi

Rintamamiestalon remontti artikkeli by PRKK

Rintamamiestalon remontti voi arveluttaa onnistumisen suhteen. Mitä pitäisi remontoida ja missä järjestyksessä. Miten pitää korjata, mitä kaikkea voi tehdä itse, voiko talossa asua saman aikaisesti ja paljonko remontointiin uppoaa rahaa. Pelkona voi olla myös remontin tekeminen väärin. Entä jos remontti aiheuttaa taloon home- ja kosteusongelman sekä terveysongelmia.

Koti rintamamiestalossa voi olla lapsuuden ajan unelma – mummokin asui sellaisessa. Tai talossa on voitu asua jo vuosikausia ja se on jo tuttu, mutta se ei vastaa nykyisiä tarpeita ja lämmityskulutkin ovat liian suuret. Jotain pitäisi tehdä.

Rintamamiestalon remontti voidaan toteuttaa osin joko itse tekemällä tai teettämällä remontti ulkopuolisella urakoitsijalla tai tekijällä. Useimmissa tapauksissa koko talon remontti on vaiheistettava, ja siihen on varattava vuosia ja kymmeniä tuhansia euroja rahaa.

Tee rintamamiestalon remontti harkiten

Remonttiin liittyviä epävarmuuksia voi vähentää ja varmistaa remontin onnistuminen hyödyntämällä rakennusalan ammattilaisten apua ja neuvoja. Käyttämällä aikaa rintamamiestalon alkuperäisten rakenneratkaisujen selvittämiseen ja näiden oikeisiin korjaustapoihin pääsee jyvälle, miten ja millaisia korjauksia kannattaa tehdä.

Rintamamiestalon remonttia suunnitteleva törmää väistämättä remonttifirmoihin, jotka tarjoavat vain omaan osaamisalueeseen ja ydinliiketoimintaan kuuluvaa remonttia. Kokonaisuus unohtuu.

Kerromme tässä artikkelissa keskeiset seikat rintamamiestalon vesikaton ja yläpohjan kunnostamisesta sekä rintamamiestalon lisäeristämisestä. Lisäksi tarjoamme lisätiedon lähteitä ja voimme tarjota sinulle jopa henkilökohtaisia neuvoja sekä tukea remonttiin.

Lue lisää ja selkiytä kokonaiskuvaa aiheesta rintamamiestalon remontti. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan.

Rintamamiestalon tyypilliset puutteet – selvitä lähtökohtatilanne

Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että tyypillisesti rintamamiestaloissa on vajavainen lämmön-, kosteuden- ja routaeristys, ellei näitä ole jo aikaisemmin remontoitu. Lisäksi salaojajärjestelmä on puutteellinen. Vinkkejä korjaamiseen saat Rintamamiestalon korjausoppaasta .

Kun rintamamiestaloa alkaa peruskorjata tai parantaa sen käyttöominaisuuksia, hyvä ohje on: suosi säilyttävää korjaamista (pdf). Mikään ei velvoita uusimaan toimivia rakenteita tai rakennusmateriaaleja eikä kaikkea välttämättä tarvitse remontoida uuden veroiseksi.

Remontin valmistelu on hyvä aloittaa teettämällä kuntotarkastus tai Remonttitarpeen katsastus . Saat tietoa talosi todellisesta kunnosta, remonttien kiireellisyydestä, suosituksia remontointijärjestyksestä sekä tietoa remontin kustannuksista. Samalla saat ohjeita suunnittelun merkityksestä ja rakennesuunnittelijoiden tarpeesta rintamamiestalon eri rakenteiden korjaamisen suunnitteluun.

Ehjä vesikatto pitää yläpohjan kuivana

Rintamamiestaloissa vesikaton ja kattokannattajien osalta niiden tekninen käyttöikä on tiensä päässä, ellei näitä ole jo uusittu. Vanhojen kattojen ongelmia ovat vesivuodot ja niiden aiheuttamat vesivauriot. Lisäksi vanhat kattokannattajat ovat voineet notkahtaa lumen painosta vuosien varrella.

Aloita korjaaminen purkamalla vanha vesikate ja tarkasta kattokannattajien, ruoteiden ja aluslaudoituksen kunto. Uusi tai oikaise kattokannattajat. Ruoteissa ja aluslaudoituksessa on todennäköisesti lahovaurioita, joten vähintäänkin vaurioituneet osat on uusittava.

Mikäli vanha vesikate on bitumikermi- eli huopakate, sen voit jättää vanhan katteen alle, kunhan puhdistat huovan pinnan irtoroskista ja sammaleesta. Tarkista aluslaudoituksen kunto ja korjaa se tarvittaessa. Naulaa kupruileva huopa huopakattonauloilla kiinni ja mikäli katteessa on reikiä tai halkeamia, paikkaa ne uudella huovalla tai bitumiliimalla.

Jos rintamamiestalon vanha vesikate on pelti, asenna uuden peltikatteen asentamisen yhteydessä aluskate. Jätä aluskatteen ja vesikatteen väliin 100 mm:n tuuletusrako. Kiinnitä erityistä huomiota vesikatteen ja aluskatteen läpivientien (savu- ja ilmanvaihtohormit, viemärin tuuletusputki) huolelliseen tiivistämiseen. Tarvittaessa voit tarvittaessa käyttää apuna valmiita läpivientikappaleita.

Vanha vesikate voi olla myös kuitusementtilevyä (Mineriitti, Vartti). Vielä 1980-luvuilla näiden levyjen valmistuksessa käytettiin asbestia. Asbestipitoisten materiaalien purkaminen edellyttää asbestipurkutyölupaa. Katso lisätietoja Työterveyslaitoksen ohjeista .

Mikäli vesikattoremontin yhteydessä katemateriaali tai sen väri vaihtuu alkuperäisestä, remonttiin tarvitaan rakennuslupa ja sen edellyttämät suunnitelmat tai toimenpidelupa. Luvan tarpeellisuus selviää kunnan rakennusvalvonnasta. Kattoremontista saat hyvää lisätietoa K-Raudan artikkelista .

Yläpohja ja vinttikerros

Mikäli ullakolle on rakennettu asuintiloja, tilojen on oltava lämpöeristettyjä. Usein nämä tilat on muutettu jälkeen päin asuinkäyttöön, joten kannattaa tarkastaa seinä- ja yläpohjan eristeiden materiaali sekä sen kunto ja paksuus. Jos eristeenä on puru, se kannattaa poistaa ja vaihtaa nykyaikaiseen kunnolla eristävään lämmöneristymateriaaliin.

Rintamamiestalon yläpohjan tarkastamisen yhteydessä varmista, että yläpohjassa oleva kosteus pääsee tuulettumaan. Tuuletus järjestyy helpoiten talon harjakolmioihin asennettavilla tuuletusventtiileillä.

Jos talo on jo lisäeristetty ja eristeet ovat kunnossa eikä yläpohjan eristeiden alle ole jätetty vanhoja puru- ja kutterieristeitä, kiinnitä huomiota eristepaksuuteen. Jos yläpohjan eristepaksuus on vähintään 25 cm, se on kohtuullisen hyvä. Mikäli yläpohjaa saa helposti lisättyä 10 cm puhallusvillana samaa eristettä kuin olemassa oleva eriste, se on kannattava toimenpide.

Höyrynsulku tarvitaan mineraalivillalämmöneristeiden kanssa

Yläpohjan eristemäärää selvittäessäsi tarkasta samalla höyrynsulun kunto. Vaikka höyrynsulku vaikuttaisi ehjältä, vuosikymmenet ovat haurastuttaneet sitä. Todennäköisesti myös höyrynsulun saumat ovat teippaamatta, kun niiden teippaamisen merkitystä ei aikaisempina vuosikymmeninä ymmärretty. Tämä käy selville mm. Fisen virhekortista Yläpohjan höyrynsulun epätiiviys . Siksi on suositeltavaa uusia höyrynsulku ja asentaa se huolellisesti nykyisten ohjeiden mukaisesti. Limitä höyrynsulut päällekkäin vähintään 20 cm ja teippaa saumat tiiviiksi höyrynsulkuteipillä.

Käytä höyrynsulkumateriaalina mineraalivillassa höyrynsulkumuovia ja sanomalehtipaperia perusraaka-aineena käyttävässä selluvillassa ilmansulkupaperia. Mikäli yläpohjan eristeenä on käytetty polyuretaani- tai XPS-eristelevyä, levy itsessään toimii höyrynsulkuna kunhan levysaumat on tiivistetty.

Kun suunnittelet lisäeristämistä, käänny rakentamisen ammattilaisten ja suunnittelijoiden puoleen, jotta rakenneratkaisusta tulee vuosikymmeniä kestävä. Kun rakennusta tiivistetään, ilmanvaihto ei ole enää riittävä. Korvausilman saanti voidaan varmistaa erillisillä tuloilmaventtiileillä, tuloilmaikkunoilla tai uusimalla ilmanvaihto nykyaikaiseksi koneelliseksi ilmanvaihdoksi.

Jos olet PRKK:n jäsen, saat neuvoja lisäeristämiseen puhelinneuvonnastamme ja extranet-sivuilta löytyvistä oppaista.

KATSO PRKK:N JÄSENEDUT

VOIT LIITTYÄ JÄSENEKSI TÄSTÄ

Rintamamiestalon ulkoseinien lisäeristäminen ulkopuolelta

Mikäli rintamamiestalon puurunko on säilynyt kuivana ja on hyväkuntoinen, se voidaan säilyttää. Rakenteiden tiivistäminen ja lisäeristäminen on kuitenkin hyvä tehdä. Tiivistämisellä estetään ilmavirran ja kosteuden kulkeutuminen rakenteisiin.

Mikäli talon julkisivu joudutaan uusimaan, lisäeristäminen kannattaa tehdä julkisivun uusimisen yhteydessä ulkopuolelta. Pura vanha julkisivu vinolaudoitukseen asti. Mikäli vinolaudoitus on kuiva ja ehjä, voit jättää sen paikalleen. Vaihda kuitenkin vaurioituneet laudat.

Ulkoseinän painuneet purueristeet

Purueristeisissä rintamamiestaloissa purueriste on tyypillisesti painunut ikkunoiden alapuolelta. Avaa ikkunoiden alapuolen laudat ja täytä tyhjä tila kuivalla sahanpurulla tai selluvillalla. Varmista, että alapohjan ja ulkoseinän sekä välipohjan ja ulkoseinän liitoskohdissa on eristettä ja täytä ne tarvittaessa samalla eristeellä kuin ikkunoiden alapuolen tyhjät tilat.

Asenna mineraalivilla tai selluvilla vinolaudoitukseen tiiviisti kiinni. Asenna eristeen päälle tuulensuojalevy, ellei eristeen ulkopinnassa ole tuulensuojapintaa. Jätä eristeen ja julkisivuverhouksen väliin vähintään 25 mm tuuletusrako. Julkisivuverhouslaudoituksesta löydät lisätietoa Puuinfon verkkosivuilta .

Lisäeristäminen talon ulkopuolelta aiheuttaa muutoksia julkisivuun. Ikkunat jäävät syvemmälle seinän sisään. Lisäksi sokkelin ja julkisivun liitoskohtaan tulee huomattava hammastus, kun seinän paksuus kasvaa ulos päin. Tämän voi korjata kiinnittämällä sokkeliin sopivan paksuisen xps-remonttieristeen. Eriste voidaan rapata tai sen päälle voit asentaa kivipintaisen sokkelilevyn.

Lisäeristäminen sisäpuolelta - alkutoimet

Rintamamiestalo lisäeristäminen voidaan tehdä sisäpuolelta XPS-remonttieristelevyllä, polyuretaanieristelevyillä tai mineraalivillalla. Väärin toteutettuna sisäpuolinen lisäeristäminen muodostaa riskirakenteen, joten pyydä suunnittelijoiden tai rakentamisen asiantuntijoiden apua ennen kuin ryhdyt toimeen.

Aloita lisäeristäminen purkamalla eristettäviltä seiniltä vanhat tapetit ja pinkopahvit pois niin, että esille tulee laudoitus tai puukuitulevy. Varmista vielä, ettei levyn tai laudoituksen alla ole höyrynsulkua tai tiivistä materiaalia, joka estäisi kosteuden siirtymisen rakenteessa. Jos on, poista tiivis materiaali.

XPS- ja polyuretaanieristelevyillä sisäpuolen eristämisen helppoa

Työmäärältään helppo tapa rintamamiestalon sisäpuoliseen lisäeristämiseen on käyttää XPS- tai polyuretaanieristelevyjä. Eristelevyllä saat samalla kertaa sekä lisäeristeen että ilman- ja höyrynsulun. Kiinnitä levyt seinään ja tiivistä levysaumat valmistajan ohjeisen mukaisesti.

Kun valitset eristeeksi kipsilevypintaisen eristelevyn, pääset sisäpuolen maalaus- ja tapetointitöihin heti levysaumojen tasoittamisen ja hiomisen jälkeen.

Sisäpuolen lisäeriseinä voit käyttää myös villaeristettä. Niiden asentaminen vaatii koolauksen ja eristeiden asentamisen koolauksen väliin. Sen jälkeen asennetaan höyrynsulku ja saumat teipataan. Lopuksi päälle asennetaan esimerkiksi 6 mm paksu remonttilevy.

Varmista hyvä sisäilma

Rakenteiden lämmöneristämisen ja tiivistämisen yhteydessä varmista, että ilmanvaihdon puhdas korvausilma tulee hallitusti sisälle.

Sisäpuolen lisäeristäminen jättää ulkoseinään kylmäsiltoja kiinteiden kaappien ja välipohjien kohdalle sekä mahdollisesti myös vesikiertoisen lämmityspattereiden taakse. Sisäpuolelta rakennuksen koko vaipan lisäeristäminen on hankalaa.

Järjestämme remontoijille säännöllisesti ilmaisia koulutuksia.

 KATSO KOULUTUSTARJONTAMME

Neuvoja ja ohjeita remonttiin. Liity PRKK:n jäseneksi!

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti