logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Lakiapua rakentajille ja remontoijille

27.09.2021, Aihe: Lakineuvonta

lakineuvonta rakentajalle

Rakentamisen ja remontoinnin aikana syntyy silloin tällöin kysymyksiä, joihin tarvitaan lakiapua.

Tyypillisesti tällaisia tilanteita ovat mm. rakentamisen laatu, työn laskutus ja maksuerät sekä sovitusta aikataulusta myöhästyneet urakkasuoritukset. – Kysymys kuuluu, kuinka tällöin tulisi menetellä? Ongelmat tulevat pyytämättä ja yllättäen kuten tässä alla olevassa esimerkkitapauksessa.

Kysymys

Yrityksen antaman asiantuntijan hinta-arvio kohteemme maanrakennustöissä oli louhintatöineen 35 000 €. Maanrakennustöiden päätyttyä saimme loppulaskun, joka oli 56 178,47 €. Meille annettu hinta-arvio ylittyi 60 prosentilla ja tämä on meidän mielestämme täysin kohtuutonta. Meille ei missään vaiheessa informoitu merkittävästä hinnan ylityksestä kohteemme maanrakennustöissä. Joudummeko maksamaan koko laskun?

Vastaus

Suullinen sopimus on oikeudellisesti yhtä pätevä kuin kirjallinenkin. Käytännössä näyttöön liittyvät ongelmat ovat kuitenkin suullisten sopimusten ”perisynti” ja ongelma. Kuluttajasopimuksissa näyttötaakka on kuitenkin lähtökohtaisesti käänteinen, eli elinkeinonharjoittajalla.

Mikäli suorituksen tehnyt yritys on antanut hinta-arvion, lopullinen hinta saa ylittää arvion enintään 15 prosentilla. Tilaaja ja toimeksisaaja voivat kuitenkin erikseen sopia siitä, kuinka paljon annettu hinta-arvio saadaan ylittää. Hinta-arvion katsotaan tarkoittavan palveluksesta perittävää kokonaishintaa, jollei toisin ole sovittu.

Jos syntyy erimielisyys siitä, onko esitettyä rahamäärää pidettävä kiinteänä hintana, enimmäishintana, hinta-arviona vai suuntaa antavana hintatietona, toimeksisaajan on näytettävä väitteensä toteen.

PRKK:n lakimiespalvelu auttaa

PRKK:n jäsentenpalveluihin kuuluu jäsenmaksuun sisältyvä lakimiesneuvonta. Extranet-sivuilta löytyy valmiiksi aiheittain otsikoituna noin 100 kysymystä ja vastausta.

Mikäli näistä ei löydy vastausta omaan kysymykseen, oman kysymyksen voit lähettää extranet-sivuilta PRKK:n lakimiehelle. Vastauksen saat usein jo saman työpäivän aikana.

PRKK:n jäsenille oikeat lakiasian ohjeet ovat usein jopa kymmenien tuhansien eurojen arvoista tietoa.

Liity nyt PRKK:n jäseneksi

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti