logo

PRKK:n blogi on sinulle, joka rakennat, rakennutat tai remontoit kotiasi.

Kerromme blogissamme rakentamisen ja remontoinnin vinkkejä, uutisia ja muita ajankohtaisia asioita teeman ympäriltä. Seuraa blogiamme ja onnistu projektissasi.

Kattoikkuna riskirakenne

20.12.2023, Aihe: Asuntokauppa

kattoikkuna_riskirakenne

Miksi kattoikkuna on riskirakenne?

Kattoikkuna on määritelty riskirakenteeksi KH 90-00394 –kortissa (Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä, suoritusohje 2007). Määrittely perustuu siihen seikkaan, että rakenne on todettu sekä käytännössä että rakenteita tutkittaessa vaurioherkäksi. Yleisimmät syyt vaurioitumiseen johtuvat siitä, että kattoikkuna tulisi pitää vapaana lumesta ja jäästä, mikä on meidän olosuhteissamme haastavaa, lähes mahdotonta.

Lue artikkelimme ja opit tunnistamaan kattoikkunan vaurioitumisriskit sekä seikat, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota omakotitalokaupoilla ja kattoikkunan sekä katon huoltotöissä. Lue lisää ja selkiytät kokonaiskuvaa aiheesta. PRKK:n asiantuntijat auttavat sinua onnistumaan .

Tarjoamme myös lisätiedon lähteitä ja voimme tarjota sinulle jopa henkilökohtaisia neuvoja ja tukea.

Mitkä seikat aiheuttavat kattoikkunan vaurioitumisen?

Kattoikkunan rakenteiden vaurioille ei ole useinkaan yhtä syytä. Useimmiten vaurioiden yhtenä syynä on kuitenkin puutteellinen tiivistys tai vedeneritys. Myös vedeneristeen ylösnostojen puutteet mahdollistavat veden pääsyn rakenteisiin, varsinkin talvella lumen sulaessa ja vuoroon jäätyessä.

Kattoikkuna voi myös katkaista talon yläpohjan tuuletuksen, jolloin kosteus tiivistyy yläpohjarakenteisiin muodostaen talvella jäätä ja vaurioittaen rakenteita. Tämä on yleistä erityisesti vinokatto-osuuksilla, jolloin kosteus voi tiivistyä kattoikkunaa ympäröiviin rakenteisiin. Säännöllinen huolto ja tarkkailu sekä roskienkin poistaminen on asiallista tehdä syksyisin ja keväällä. – Kattoikkunarakenteita tosin ei pääse tarkastamaan rakenteita avaamatta, mikä vaikeuttaa asukkaan omatoimista kunnon tarkkailua.

Kosteusvaurioita voi lisäksi syntyä, jos eristys on puutteellinen ja rakenteeseen syntyy ns. kylmäsiltoja. Kosteus tiivistyy kylmiin rakenteisiin ja voi aiheuttaa vaurioita.

Kosteusvaurioita voi syntyä myös, jos aluskate on asennettu puutteellisesti niin, ettei se ole yhtenäinen tai on vaurioherkkää materiaalia. Aluskatteen päälle päässyt vesi ei ehkä pääse ohjautumaan esteettömästi pois vaan kastelee yläpohjarakenteet.

Riskirakenteen kunnon selvittäminen

Riskirakenteen kunto tulee selvittää aina rakennetta riittävästi avaamalla. Kyseessä on kuntotutkimus. Tutkimuksella rakenteen toimivuus selvitetään pitkällä aikavälillä, sillä tällaisen rakenteen kosteustilanne voi vaihdella vuodenaikojen ja sademäärienkin vuoksi.

Tutkimuksessa selvitetään kattoikkunarakenteen kunto rakenteita avaamalla. Näin kaikki vaurioitumisen syyt saadaan varmimmin todennettua ja tehtyä suunnitelmat sekä vaurioiden syiden poistamiseksi että pysyväksi korjausratkaisuksi.

Miten kattoikkunavaurioon tulisi suhtautua asuntokaupoilla

Ostaessasi omakotitaloa, jonka kuntotarkastuksella on todettu kattoikkuna-/kattovaurio, voit selvittää korjauskustannukset pyytämällä tarjouksen kattoremontteihin erikoistuneelta yritykseltä. Ikkunan asennus ja korjaustyöt edellyttävät laaja-alaista rakennusteknistä osaamista ja rakennustekniikan tietotaitoa.

On kyseessä sitten kattoikkuna tai ns. kattokupu, tasakatto tai harjakatto, on näissä periaatteena se, että kattoikkuna tulee asentaa oikein ja tämän päivän rakennusmääräysten mukaisesti. Näin vältytään suuremmilta riskeiltä. Tulee kuitenkin muistaa huollon tärkeys.

Tarjouspyyntö on hyvä kysyä senkin vuoksi, että joskus tosiaan kyseessä on koko yläpohjan rakenteen vaurio ja uusiminen. Eli mahdollisesti kohtuullisen suurikin remontti ja kustannus. Mikäli kosteusvaurion yhteydessä löytyy myös homeita ja sädesieniä, voi tilanne olla entistä ikävämpi ja vauriotila laajempi. Sijaisasuminenkin saattaa tulla kyseeseen remontin ajaksi.

Milloin kattoikkuna riskirakenne on vaihdettava

Kattoikkuna riskirakenne tulee vaihtaa uuteen viimeistään silloin, kun havaitaan vuoto, tai ikkunarakenne on muuten huonossa kunnossa. Tiivisteiden ja kiinnitysten tarkkailu sekä ajoissa tehty uusiminen lisäävät kattoikkunan elinkaarta. Vuototilanteessa on välittömästi tehtävä ainakin eristeen uusiminen.

Parasta olisi kuitenkin uusia kattoikkuna tai -kupu ennen vuotojen alkamista. Tämä voi tapahtua esimerkiksi talon ilmeen päivityksen tai kattosaneerauksen yhteydessä. Samoin olisi tärkeää teettää huolto- ja korjaustyötkin aina ammattilaisella sekä saada tehdyistä töistä kirjalliset dokumentit. Tämä on tärkeää erityisesti omakotitalon kaupan yhteydessä. Ylläpidetty huoltokirja voi tuoda kauppatilanteessa merkittävää taloudellista etua verrattuna tilanteeseen, ettei tehdyistä huolloista tai remonteista ole minkäänlaisia dokumentteja.

Riskirakenteisiin on aina syytä suhtautua harkiten ja tutkien. PRKK:n asiantuntijat auttavat jäseniään niin korjausrakentamisen kuin asunto- ja kiinteistökauppojen yksityiskohdissa. Liity jäseneksi ja osallistu koulutuksiimme, kysy neuvoja ja lue oppaitamme. Onnistut hankkeessasi.

 

Tutustu Remonttitarpeen Katsastukseen

 

Tutustu ilmaisiin koulutuksiimme

 

Liity PRKK:n jäseneksi

Lomakkeen tiedoissa ilmeni virheitä. Tarkistathan virheelliset kentät.

Kirjoita kommentti