Kirjaudu Extranetiin:  Unohtuiko salasana?

Omakotitalon rakennusblogi

Katso tulevat koulutukset

Liity PRKK:n jäseneksi

 

Asumiskokemuksia

 

Nyt on asuttu taloa reilu vuosi. Yllätyksiä tai pettymyksiä ei ole tullut. Kokonaisuutena voisi sanoa että panostukset, niin taloudellisesti kuin ajallisestikin, ovat olleet uhrausten väärtejä.

Tontin oston jälkeen meillä meni kaksi vuotta ennen kuin itse rakentaminen aloitettiin. Pohdintaa aiheutti alussa haluammeko käyttää kaiken rakennusoikeuden ja toisaalta olisiko tontti pitänyt puolittaa ja näin keventää lainan määrää. Kahden talon tai paritalon tullessa kyseeseen, olisi piha jäännyt kuitenkin pieneksi ja näin päätimme sitoutua hieman suurempaan lainaan. Rakennusoikeuden käyttämättä jättäminen siten, että rakennusoikeutta olisi jäänyt järkevästi jäljelle olisi myös liikaa rajannut talon tontille sijoittamista.

Arkkitehdin (Reeta Laine) ollessa lähipiiriä saimme nauttia mahdollisuudesta pyöritellä pohjia ajan kanssa. Suunnitelmia oli useita ja lopulta käytimme esivalmisteluihin kaksi vuotta ennen luvan jättämistä rakennusvalvontaan. Jälkeenpäin katsottuna tämä oli varmasti yksi tärkeimmistä asioista, ajatellen nykyistä tilannetta jossa oikeastaan mitään emme haluaisi tehdä toisin. Toisin kuin me tavalliset tallaajat, arkkitehdit omaavat kyvyn hahmottaa tiloja valmiina, ja heitä todella kannattaa kuunnella. Tontilla vietetty aika eri vuorokauden ja vuodenaikojen kanssa, oli myös oleellista. Valon määrä ja suuntautuminen vaihtelee Suomessa huomattavasti. Pihaa käytetään lopulta eniten iltapäivisin ja illan edellä, ja näin etelä-länsi-suuntaan avautuva piha on osoittautunut erittäin toimivaksi. Talo rajautuu etelästä puistoon ja tänne se myös avautuu ikkunapintoineen. Isot ikkunat aiheuttivat hieman rakenteellista päänvaivaa ja raudoituksen tarvetta, mutta nyt on mukava katsella metsää ja taivasta.

 

Kuva syksyltä 2017

 

Tontti on kirvesvarsitontti ja kulku tontille tapahtuu pohjoisesta rasitetietä pitkin. Kanaali tuli tehtäväksi tuon rasitetien mukaisesti ja tämä aiheuttikin varmasti eniten ”harmaita hiuksia”. Kanaali kulki kahden kivitalon välistä ja kallio oli pinnassa. Lisäksi päädyimme lisäämään jännitysmomenttia haluamalla passiivisen kaadon myös salaojien osalta, ja maanalaisen kellarin omaavassa talossa tämä vaati hyvin syvää kanaalia. Louhinta meni kuitenkin ongelmitta, joskin aikaa kului ainakin tuplasti ja hintaakin tuli varmasti pienen henkilöauton verran lisää. Tämä on kuitenkin talon elinkaaressa, joka on ajateltu hyvin pitkäksi, lopulta pieni kustannus. Kallioinen maasto tarjoaa runsaasti valumavesiä, mutta käytännössä ne eivät tavoita nyt edes salaojatasoa. Perustukset ovat paksun sepelivaipan päällä, ja anturan kuivuuden pääsee tarkistamaan talon sisältä autotallin alaisesta tuulettuvasta tilasta juuri ennen kanaalia. Kosteutta ei ole tullut.

Ajatuksena oli aluksi hirsirunkoinen talo. Päädyimme lopulta kivitaloon, ja tässä vallinassa oli varmasti tärkeimpänä Lammin asiantunteva ja luottamusta herättävä toiminta tarjousvaiheessa. Lammin osalta ei yllätyksiä tullut ja kaikki tapahtui suunnitellusti ajallaan. Pientä kutistumaa korkeassa rungossa on tapahtunut, mutta tämä on ollut minimaalista ja ennalta odotettua. Lähinnä tämä on tullut esiin muutaman sauman aukeamisena sisäkatossa. Korkeaa tilaa ajatellen oli varmasti myös hyvä että valitsimme rimakaton korkeisiin ja pitkän jännevälin omaaviin paikkoihin. Levykatossa saumojen elämistä olisi ollut enemmän.

Pääurakoitsijan valintaan olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Tarjouksista valitsimme lopulta kalleimman mutta varmasti parhaimman. Reino Moisio-Rakennus Oy vähensi huomattavasti rakentamisen aikaista stressiä. Kokonaisuuden hallitseva pääurakoitsija, joka ottaa ja kantaa vastuun ja tekee myös nopeissa tilanteissa oikeita ratkaisuja on kultaakin arvokkaampi. Tämä myös maksoi itsensä taloudellisesti jo rakennusaikana monta kertaa takaisin. Ei siis kannata tuijottaa pelkkää sopimuksen hintalappua, vaan myös sen sisältöä ja tekijöiden luotettavuutta. On helpottavaa tietää ja tuntea ihmiset, jotka taloa rakentaa, ilman nykypäivään muuten kuuluvaa kaikkien töiden aliurakointia. Pääurakoitsija myös aikatauluttaa kokonaisurakkaa ja hyvä kommunikaatio esimerkiksi LVI- ja sähköurakoitsijoiden kanssa on onnistumisen edellytys.

Pohjaratkaisu on perinteinen. Ensimmäisessä kerroksessa on käyttötilat, toisessa kerroksessa makuuhuoneet ja kellarissa tilaa kaikenlaiselle harrastamiselle. Kellari on myös erotettavissa omalla sisäänkäynnillä vaikkapa yritystilaksi, mikäli sellaisen tarve joskus talon elinkaaren aikana vastaan tulee. Myös ensimmäisen kerroksen takkahuone on erotettavissa pienin muutostöin omaksi erilliseksi asunnoksi. Yksikerroksisessa pohjassa on huomattavasti hyviä puolia. Lapsiperheessä on kuitenkin myös kolmen kerroksen malli ollut sangen toimiva. Kellarissa riehutaan, 1-kerroksessa eletään ja 2-kerroksessa nukutaan.

 

Talon etelä-länsi-suuntaan avautuva piha

 

Talomme LVI suunnitelman teki Heatco oy. Oikein mitoitettu maalämpö on jo itsessään niin energiatehokas, että rinnakkaisten lämmitysjärjestelmien rakentaminen ottaa taloudellisesti todella pitkän takaisinmaksuajan. Koska pidämme kuitenkin takan lämmöstä ja toisaalta Suomen oloissa on varmasti hyvä olla olemassa varalämmönlähde ajatellen sähkönjakelun haavoittuvuutta, tuli taloomme kaksi varaavaa tulisijaa. Toisen kytkimme myös vesikierukalla puskurivaraajaan. Tämän toimintaa on sitten ihmetelty ja hieman tilastoitu harrastemielessä. Tulikiven Jalanti vesikiertotakkaleivinuunissa on noin 2000 kg:n varaava massa, sitten tulee kiertoputkisto, jota vuoraa ennen pintakiveä eriste. Näin takan lämpö jakautuu koko taloon, ja pistelämpö pienenee

Jos takat lämmittää joka ilta pakkasilla, puolittuu lämpöpumpun käyttö karkeasti ja tarvittaessa talo pysyy myös puulla kokonaan lämpimänä. Myös ruuan laitto onnistuu ja pizzaan saa rapean pohjan. Takka antaa käyttövedelle lämpöä puskurivaraajan etukierukan kautta. Timo Palo muurasi tulisijat ja Laroc oy vastasi lämmitysurakoinnista kokonaisuudessaan. Lämpöä on riittänyt, eikä ole ollut liian kuumaa eikä kylmää. Molempien urakoiden osalta jälki on ollut priimaa.

Etelään aukeavat suuret ikkunat ovat toki myös itsessään tehokas lämmön tuoja, varsinkin silloin, kun lämpöä ei tarvitsisi. Tämän johdosta asensimme jäähdytyskonvektorin, joka maalämmön putkistosta ottaa tarvittaessa maakylmää ja kierrättää huoneilmaa kennoston läpi. Ensimmäinen kesä oli siten viileä, ettei konvektorille tullut juurikaan tarvetta. Toisaalta nykyiset ikkunat ovat siten energiatehokkaita, että tämäkin varmasti osaltaan hellepäivien lämpökuormaa vähentää.

Sen verran tuli kuitenkin laitetta testikäytettyä, että toiminta on sangen tehokasta. Sisälämpötilaa laite laskee reilun asteen tunnissa, mikäli lähtötaso on luokkaa 25 C° ja pyritään tuonne hieman yli 20 C° lämpötilaan. Toki toiminnan saa kytkettyä myös täysin automaattiseksi. Huomasimme, että lämpöpumpun työmäärä vähenee huomattavasti käyttöveden ja kosteiden tilojen kuivalämmön teossa, kun kiertoneste pyörähtää ensin ottamassa huoneilman lämmön passiivisesti konvektorilta. Toki tämä säästää lähinnä kompressoria, kun lämmitystarve kesäisin on muutenkin pieni.

Katolle on myös vedetty valmiiksi putkisto aurinkokeräimiä varten. Pihalla on kuoppa, johon olisi tarkoitus saada vielä joskus uima-allas. Ajatuksena on että kierto menisi keräimiltä puskurivaraajaan ja jäännöslämpö ennen keräimille paluuta uima-altaalle. Mikäli pohjaveden virtaukset ovat maltillisia, voisi nesteen vielä kierrättää maalämpökaivon kautta ennen katolle paluuta. Näin talon lämmön ja samalla uima-altaan lämmön saisi taivaalta suoraan huhtikuulta-syyskuulle. Ja varsinaisena lämmityskautena lämpöä ladannut maalämpökaivo antaisi lämpöä pienemmällä työllä. Teknisestä tilasta katolle on tehty myös valmiiksi läpiviennit aurinkosähköpaneleiden johdoille, josko sellaisiin pääsisi vielä sijoittamaan. Katto on suunnattu etelään aurinkoenergian hyödyntämistä ajatellen.

Ensimmäisen täyden asutun vuoden kokonaisenergiankulutus oli 16300 kWh, joka on maltillinen huomioiden yli 400 neliön kokonaispinta-ala, korkeiden huonetilojen tuomat kuutiot ja ympärivuorokautinen käyttö perhepäivähoidon johdosta. Aurinkokeräimillä ja paneeleilla tuo sitten vielä varmasti pienenee.

Ilmastoinnista vastasi Ilmastointi Kuismin Tmi. Vedestä ja viemäröinnistä LVI-plvelu Stanholm Ky. Molemmat hoitivat urakkansa erinomaisesti ja rakentamisen aikaiset muutokset sujuivat joustavasti.

Sähkösuunnitelmassa pistokkeiden määrää pyrittiin hieman ylimitoittamaan. Johtoja on helpompi asentaa aluksi riittävästi kuin lisäillä jälkikäteen. Ajatuksena oli että vältyttäisiin jatkojohdoilta. Ulkoseiniin lisäsimme myös pistokkeita maavedoilla ja railottamalla ennen tasoitusta. Muutamaan paikkaan olisi sisälle kuitenkin kaivannut pistoketta. Sähkösuunnitelmaa tehtäessä pitäisi olla jo ajatusta sisustuksesta, ja esimerkiksi työpöytien paikoista. Datapistokkeita tuli kaikkiin rasioihin kaksin kappalein, jotta voidaan luoda turvallinen talon sisäinen tietoverkko ja internetin reititykseen sitten omansa.

Sähköihin otimme KNX-ohjauksen. Se oli alkuinvestointina sangen huomattava ja tulevaisuus näyttää oliko siinä järkeä. Nyt sitä on käytetty lähinnä valaistuksen lämpötilan keskitettyyn säätöön. Mahdollisuuksia on toki runsaasti jos mielenkiintoa riittää. Sähkösuunnitelusta ja asennuksesta sekä valaistuksesta vastasi Salet Oy:n Erkki Tuominen. Vieläkin pari pistoketta puuttuu, mutta kokonaisuus on erinomainen ja suunnittelu ja toteutus on ollut erittäin joustavaa.

Valaistus on toteuteutettu ledvaloin, jonka värilämpö on lähellä luonnon valoa. Vertailtaessa eri lämpötiloja tuntui tämä antavan kaikkeen parhaimman yleisvalon. Riippuvalaisimin ja jalkalampuin voi sitten toteuttaa kotoisampaa tunnelmaa.

Kokonaisuutta ajatellen voisi sanoa, että taloa kannattaa tehdä ajan kanssa, jos vain mahdollista. Jokaisessa taloprojektissa tarvitaan järjen ääni, joka hallitsee rakentamisen kokonaisuutena sekä hahmottaa kustannukset. Meillä se löytyi tämän blogin kirjoittajasta, pääsuunnittelijasta ja vastaavasta työnjohtajasta eli isästäni Jouko Lommista. Jos ei ole sukurasitteena tai itsestä edellisen mukaista, niin kannattaa varmasti palkata. Ei ole seppää syntyessä. Ja kun on katto päällä, puuttuvat listat ehtii laittaa sitten syssymmällä.

 

 

 

26.9.2017 Rappausta pintaan

Tänä kesänä rakennus edistyi suurimpien puutteiden osalta. Talo sai julkisivuilleen rappauspinnan ja naapuri sai pihatielleen asfaltin, joka jouduttiin aukaisemaan kaksi vuotta sitten tonttijohtojen asennustyön yhteydessä.

Betoniharkoista rakennettu kivitalo on tasoitettava ja pinnoitettava ulko- ja sisäpinnoiltaan. Tämän vaiheen työmäärä vastaa likimain kiviaineisen rungon pystytystyötä. Kustannukset ovat noin 10 % talon rakentamiskustannuksista.

Rappaus- ja maalaustyöt tilattiin Netama Oy :ltä. Sami Nevala hoiti sisäpuolen pintatyöt edellisenä kesänä tavoitteiden mukaan, joten tältä pohjalta hänen kanssaan sovittiin nyt myös ulkopintojen maalaus- ja tasoitetöistä.

 

 

Työt alkoivat elokuun alussa ja jatkuivat telineitä vaativien töiden osalta syyskuun puoliväliin. Kesä oli poikkeuksellisen sateinen, mutta tämä jakso oli onneksi vähäsateinen ja sopivan viileä. Käytettävät työmenetelmät ja materiaalit sovittiin hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta.

 

Ensimmäiseen kuitulaastikerrokseen asennettiin rappausverkko. Tämän päälle ruiskutettiin toinen kuitulaastikerros, jolla haettiin riittävä rappauksen kerrospaksuus ja tasaisuus. Seuraavaksi pintaan levitettiin telalla praimeri ja lopullinen väripinta ruiskutettiin haluttuun pintakarkeuteen.

Telineillä oli puolentoista kuukauden ajan miehiä ja tavaraa melkoisesti. Myös talon ikkunat oli peitetty suojamuoveilla, joten asuminen oli vähän hankalaa. Erilaisista työvaiheista saatiin hyvin tietoa etukäteen ja aikataulutkin pysyivät suunnitelmien mukaisina. Onneksi kesä oli helppoa aikaa järjestää lapsille oleilua turvallisemmassa ympäristössä.

 

Ennen telineiden purkamista tehtiin omana työnä Jaakon ja Marikan isän kanssa seinärappauksen yläreunan ja avoräystään liitoskohdan laudoitus. Minulle työympäristö tuntui siinä määrin epämiellyttävältä, että kattotyöt tuossa korkeudessa saavat jo ehkä riittää.

 

Kokonaisuutena homma hoitui tavoitteiden mukaan ilman yllätyksiä. Talokin näyttää nyt melko valmiilta ja rappauspinnat onnistuneilta.

 

Loppuvalmisteluhommia näyttää kyllä vielä edelleen riittävän. Ulko-ovet vaativat vielä ympärilleen rakenteita kuten parvekekaiteet, suojaseinämät ja porraspinnat sekä terassirakenteet. Myös pellitykset ja listoitukset vaativat vielä pieniä täydennyksiä. Pihan pintarakenteet voivat odottaa seuraavaa kesää.

Sisäpuolen töistä on jatkuvan siirron kohteena ollut saunan rakentaminen. Nyt uutena tavoitteena on jälleen ensijoulu. Joskus voi tietysti olla hyödyksikin kypsytellä suunnitelmia asumisen aikana, kunhan ei vain totu liiaksi keskeneräisyyksiin.

 

3.5.2017

Viimeistelytöitä on tehty ja asumiskokemusta hankittu talvikuukausien ajalta. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä. Talo on tuntunut mukavalta asua, ja sen sijoitus tontille vaikuttaa onnistuneelta. Tästä kiitos kuuluu arkkitehdille. Myös energiaratkaisut vaikuttavat onnistuneilta. Kolmen talvikuukauden (joulu – helmikuun energiakulutus oli 4500 kwh, josta arviolta puolet meni kotitaloussähköön ja toinen puoli lämpimään käyttöveteen ja tilojen lämmitykseen. Sähkön vuosikulutusarvio on kokonaisuudessaan n.16000 kwh. Maalämpöpumpun kulutusta pienensi hieman vesikiertoisen takan satunnainen lämmittäminen.

Rakentamiskiireiden tuomaa lisäpainetta on pyritty välttämään, eivätkä pienet keskeneräisyydet tältä osin ole kaiketi asukkaitakaan juuri häirinneet. Tässä on jälleen ollut hyvä tilaisuus kokeilla vähän suorittavaakin rakennustyötä, etenkin kun mistään aikatauluista ei tarvitse välittää. Viimeistelytöitä on tehty eläkeläisvoimin yhdessä Marikan isän kanssa. Sisäpuoliset hommat alkavat olla saunan panelointia ja kellarikerrosta lukuun ottamatta pääpiirteissään valmiit.

Kellarikerroksessa on talon toissijaisessa käytössä oleva kylpyhuone, jonka pinnat uskalsin laatoittaa. Tuntui ihan mukavalta saada näkyvää pintarakennetta aikaiseksi, joskin oma olemus tuntui välillä melkoisen laastisotkuiselta. Jotain on aina hyvä oppia ja tästä oli opetus se, että lattian kallistusvalu tulisi saada seinän vieressä tarkalleen samaan korkoon. Pienikin heitto aiheuttaa seinään viimeisenä liimattavan alimmaisen laattarivin asennuksessa paljon ylimääräistä vaivaa. Omat virheet löytyvät valmiista laattapinnasta helposti, joten arvostus hyvää käsityötaitoa kohtaan kasvoi entisestään.

 

 

Seuraava hieman isompi askartelukohde onkin sitten saunan panelointi ja lauteiden rakentaminen. Puutyö on aina siistimpää kuin laastien kanssa touhuaminen. Myös pieniä epäonnistumisia on helpompi korjailla kuin laatoitustöissä. Tämä homma on tarkoitus hoitaa lähiaikoina eläkeläisvoimin yhdessä Marikan isän kanssa.

 

Yksi korjauskohdekin on ilmennyt. Yläkerran kevyiden harkkoseinien yläreunan saumaus yläpohjaan ei ole ollut riittävän joustava, vaan liitokset ovat osittain rakoilleet. Tarkoitus on vielä kertaalleen uusia joustava saumakittaus. Jos tulos ei parane, niin sitten laitetaan kattolistat.

 

Tulevan kesän tavoitteena on teettää ulkorappaukset ja viimeistelymaalaukset, sekä ehkä tärkeimpänä omana työnä tehdä lapsille leikkimökki.

 


 

 

11.10.2016 Muuttokuormia

Talo sai käyttöönottoluvan Espoon rakennusvalvonnan 30.9 tekemässä osittaisessa lopputarkastuksessa. Päähuomio tarkastuksessa kohdistui käyttöturvallisuuteen ja että talo on tehty rakennusluvan mukaisesti. Vaadittavista tarkastusasiakirjoista ja erilaisista selvityksistä löytyi kattava luettelo Espoon rakennusvalvonnan sivuilta, joten se oli helppo valmistella.

Talon tiiveys mitattiin jo aiemmin samalla viikolla. Painekokeen tulos oli 1,1, mitä pidettiin kohtuullisen hyvänä, koska mitään erityistoimenpiteitä ei rakenteisiin tehty. Suurimmalla alipaineella saatiin eniten vuotoa kellarin lattialaatan ja perusmuurin paikoittaisista vuotokohdista. Nämä merkityt alueet tiivistetään akryylimassalla, mutta painekoetta ei katsottu tarpeelliseksi uusia. Rakennuksen E-luku oli alkuperäisessä laskelmassa 132, joka tästä hieman laskee painemittaustuloksen perusteella. Tulevan vuoden aikana seurataan talon energiankulutusta. Pyritään myös selvittämään onko kahden varaavan takan ja puukiukaan käytöllä millainen vaikutus talon sähkön kulutukseen.

Sunnuntaina 2.10 pidettiin Lammin järjestämä taloesittely. Esittelyssä vieraili noin sata henkilöä, joilla monella oli oman talon rakentaminen aluillaan. Kiitos kaikille osallistujille mielenkiinnosta hanketta kohtaan. Mukana oli paljon myös tämän blogin seuraajia. Jaakko ja Marika kertoivat kokemuksistaan rakentamisvuoden ajalta, josta toivottavasti aloittavat rakentajat saivat vinkkejä omaa hankettaan varten.

 

Viimeviikolla tehtiin omana työnä vielä pieniä pintatöitä, joihin kuului esimerkiksi betoniportaiden pinnoitus. Askelmien pinta päällystettiin parketilla ja nousun osuus valkealla mäntypuulevyllä.

Liimauksessa hieman kompasteltiin, kun osa askelmista liimattiin parketin liimaukseen betonialustaan tarkoitetulla vesiohenteisella rakennusliimalla. Parketin osuus onnistuikin hyvin, mutta askelman etureunan mäntylevy kupertui ja irtosi osittain liimauksestaan.

Pikkujuttu, mutta pienikin remontti tuplaa helposti työvaiheeseen käytetyn ajan. Seuraavan kerran tutkitaan liiman tuoteselosteet suurennuslasilla.

 

 

Nyt on Jaakon ja Marikan perheellä aika siirtää muuttokuormia ja totutella uuteen asuinpaikkaan. Seuraavana tulee varmaan pieni lamaannus rakentamiseen, mutta jouluksi sauna varmaan pitäisi saada valmiiksi. Vaarillakin jää jatkossa toivottavasti enemmin kiireetöntä aikaa lastenlasten kanssa vietettäväksi.

 

 


 

22.9.2016 Maali jo toivottavasti häämöttää

 

Nyt tehdään sähkö- ja vesijohto- sekä ilmanvaihtoasennuksia 30.9 Espoon rakennusvalvonnan kanssa sovittua käyttöönottotarkastusta varten. Viimeistelyä vaativat myös kalusteasennukset sekä sisäpinnat ja monet turvallisuuteen vaikuttavat asiat, jotta käyttöönotto olisi mahdollinen.

 

Sisäpintoja rakentanut Jörgen Sippola joutui homman loppuvaiheessa jättämään työmaan ja siirtymään kotipaikkakunnalleen Keski-Suomeen. Päätimme yrittää selviytyä lopputöistä omin avuin.

 

Jaakon puolison Marikan vanhemmat ovat käyneet useampana päivänä Lahdesta käsin tekemässä listoituksia ja ikkunanpesuja. Minä puolestani yritän ensiviikolla huolehtia paperipuolen kasaamisesta tarkastusta varten. Sisätilat jäävät vielä keskeneräisiksi ainakin sauna- ja kellaritilojen osalta.

Ulkopuolen työt odottavat ensi kesää. Keskeneräisyyksistä huolimatta talossa järjestettiin näyttö 2.10.2016, jolloin blogin seuraajat pääsivät katsomaan tämän ponnistuksen tuloksia. 

 

 

 

 

28.8.2016 Kalusteasennukset alkavat

 

Aika tuntuu kuluvan kiihtyvällä nopeudella niin kesällä kuin kesän jälkeenkin. Talotyömaa edistyi kesän kuluessa lähinnä sisäpintojen sekä sähkö-, ilmanvaihto-, ja putkitöiden osalta. Sisäpintojen tasoitus ja maalaus oli yllättävän työläs ja aikaa vievä vaihe. Esimerkiksi korkean olohuoneen yläreunojen tasoitukset ja katon höyrynsulkujen tiivistäminen aiheutti ylimääräistä problematiikkaa. Rappauksen yläreuna pyrki irtoamaan pohjasta hieman hankalasti seinän ja katon rajapintaan liitettävän ilmansulkukaistan johdosta. Tämä työ jouduttiin tekemään osittain kahteenkin kertaan. Nyt myöhemmin tiivisteen valmistaja on hieman muuttanut tiivistekaistan rakennetta helpommin asennettavaksi. Tasoitekerrosten sopiva kuivuminen maalauskuivaksi vei myös kosteasta kesäsäästä johtuen paljon aikaa. Isot ikkunapinnat paljastavat armotta tasoite- ja maalauspintojen puutteet ja työn jäljen. Laatua on kuitenkin haettu hyvässä yhteisymmärryksessä urakoitsijoiden kanssa.

Jörgen Sippola on rakentanut yläkerran rimakatot sekä kaikki paneelikatot. Myös laattalattiat ja parkettilattiat sekä saunatilojen panelointi ovat hänen tehtävinään. Pitkän kokemuksen mukanaan tuoma käsityötaito näkyy valmiissa pinnoissa.

Sähköasennuksia ja johdotuksia nykyajan talossa on valtaisa määrä. Kaikki laitteiden vaatimat johtoasennukset lähtevät kellarikerroksessa olevasta sähkötaulusta. Ennen kytkentöjä johtokasa näyttää melkoisen hallitsemattomalta mylläkältä, mutta asentajalla työ tutuu olevan hallinnassa.

Rakentamisen yksi tärkeä osa-alue on jatkuva mittaaminen. Yksilöllisesti suunnitellussa talossa tehdään rakentamisen aikana tuhansia mittauksia, joissa voi sattua virheitä. Mittauksen tulokset on sitten vielä siirrettävä oikealla tavalla rakenteisiin, jolloin siinäkin tekijälle sattuu aina virheitä.

Nämä virheet löytyvät yleensä vasta sitten kun lopullisia pintoja ja kalusteita asennetaan paikoilleen. Jokainen mittavirhe tuottaaylimääräistä pään vaivaa ja työtäkin.

Nyt näyttää että kohtuudella ja hyvällä yhteisymmärryksellä niistäkin selvitään. Muuttoa tähdätään edelleen noin kuukauden päähän, vaikkakin kaikkea pintatyötä on jäljellä paljon.

 

 

1.7.2016 Sisäpinnat työn alla

 

Kesä tuli jälleen vähintään yhtä vauhdikkaasti kuin aiempinakin vuosina. Nyt sitä ei oikein edes odottanut, koska toivoi tämän rakentamisen edistyvän mahdollisimman pitkälle ennen lomakautta.

Sisäpinnat ovat edistyneet kuukauden aikana tavoitteiden mukaan. Pova laatoitti märkätilat ja työn jälki oli erinomaisen hyvää. Huolelliseen suunnitteluun kului aikaa, mutta sitten laattajaot ja pinnat onnistuivatkin hyvin ja nopeasti.

 

Pova laatoitti märkätilat

 

 

Mikko Moisio on aloittanut uuden Lammi-talokohteen rakentamisen, mutta tekee urakan lopputöitä kuten juuri tulleiden ulko-ovien asennukset. Kantaa myös kiitettävästi huolta kokonaisuuden edistymisestä, jonka merkityksen huomaa erityisesti nyt kun uusi rakennuskohde vie luonnollisesti suurimman osan ajasta.

 

Sisäseinien tasoitukset päätettiin tehdä hieman raskaammalla työtavalla. Pohjalle ruikutettiin oikaisulaasti, joka verkotettiin kauttaaltaan. Sitten pintaan tuli Lakan betonin vaalea pohjalaasti ja pintalaasti. Tasoitekerrosten kuivuminen vei ulkoilman kosteudesta johtuen yllättävän paljon aikaa, mutta kuivumisasiassa pyrittiin etenemään kiirehtimättä sääolosuhteiden määräämillä ehdoilla.

 

Sisäseinien verkotusta, ikkunat suojattu. 

 

 

Verkotettu ja pohjatasoitettu seinäpinta.

 

Vaalea pintalaasti.

 

Kattoihin valittiin sileäksi työstetty pinta, joka maalataan himmeäksi. Olohuoneen korkean katon osalta suunnitelmaa muutettiin kipsilevykatosta rimakatoksi. Tavoitteena on vaimentaa hieman suuren tilan kaikumista ja äänen kiertoa. Puumateriaali tuo myös hieman vaihtelua melko steriiliin tasoitepintaan.  Pelkona oli myös isolle levytetylle kattopinnalle mahdollisesti muodostuvat hiushalkeamat. Heinäkuun jälkeen nähdään kannattiko muutos.

Nyt alkavan heinäkuun aikana Fuuse Oy viimeistelee pintatasoitukset ja hoitaa sisämaalaustyöt. LVI asentaja Stenholm viimeistelee kellarin kattoon tulevat putkiasennukset, jossa onkin yläpuolisen märkätilan kohdalla melkoinen hässäkkä. Nyt putket jätetään näkyviin ja maalataan. Jos ne myöhemmin halutaan piiloon, niin sitten tehdään sisäkaton alaslaskut.

Heinäkuun puolivälin jälkeen tulee Pohjanmaalta urakoitsija saunatilat, paneeli- ja rimakatot, ja lattiapinnat. Keittiö ja kiintokalusteasennukset tulevat elokuussa.

Nyt näyttää, että työntekijät ovat valmiita uhraamaan aikaansa rakentamiseen myös heinäkuussa, joten edelleen tavoitteena on talon saaminen muuttokuntoon syyskuun lopussa.

 

20.5.2016 Pintoja vailla

 

Edellisestä Blogista on taas vierähtänyt pari kuukautta. Rakentamisen loppuvaihe on aina puuduttavaa kun talon ulkonäkö ei enää juurikaan muutu ja kaikki rakennettavat tilat ovat jo paikoillaan. Työtä on kuitenkin muuttopäivään mennessä tehtävä usean kuukauden ajan.

Viimeisen parin kuukauden aikana Laroc on asentanut sopimusten mukaan talon lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät. Maalämpö hoitaa talon lämmityksen lattialämmöllä ja jäähdytyksen olohuoneen kattoon asennetun konvektoripuhaltimem avulla. Muurari Palonen on asentanut olohuoneen takkaan vesikiertopatterin varmistamaan lämmöntuotantoa jos isännällä riittää intoa puun pilkkomiseen. Pilkottavaa puuta ainakin olisi tontin takarajalla ylipääsemätön röykkiö.

Ilmastointi Kuismin on hoitanut takoille ja kiukaalle paloilmaputkitukset. Muuten ilmanvaihtotyö alkaa olla pintaventtiileitä vaille valmista. Lvi-palvelu Stenholm on huolehtinut vesi- ja viemärijohtoasennuksista oikeastaan huomaamatta Moision antamien aikataulujen mukaan. Vesijohtokalusteet vielä puuttuvat mutta tulevat paikoilleen kunhan Moision työkaveri Pova saa märkätilojen pinnat valmiiksi. Vedeneristettävät rakenteet mitattiin kuiviksi jo pari viikkoa sitten, joten pintatyöt on voitu aloittaa.

Sähkäri Tuomisella on ollut melkoinen hoppu, jotta asennukset ovat valmiina ensiviikolla alkavia sisäpintojen tasoitustöitä varten. Tasoite- ja maalaustöitä tulee hoitamaan Fuuse Oy. Näiden töiden jälkeen menee vielä ehkä parisen kuukautta paneelointien, lattiapintojen ja kalusteiden kimpussa. Syyskuu näyttäisi nyt todennäköiseltä ajankohdalta muuttokuormien siirtoon.

Tämä aika taiteillaan sitten budjetin riittävyyden kanssa. Loppuun jää varmasti asioita, jotka siirtyvät seuraavaan kesään jo rahoituksenkin takia, mutta se taitaa kuulua aina omakotirakentamiseen. Julkisivupinnat ja lopulliset pihapinnat siirtyvät jo työteknisistäkin syistä, jotta rakenteilla on hieman aikaa löytää lopullinen muotonsa.

Siirtyviin projekteihin kuuluu myös pihalle louhittu monttu lasten uima-allasta varten. Toivottavasti montulle kuitenkin saadaan suunnitelman mukainen käyttö, mutta se on sitten joskus toinen tarina.

 

 

22.3.2016  Paljon näkymätöntä työtä

 

Viime kuukauden aikana rakennuksella on tehty paljon työtä, jotka eivät juuri näy talon valmistumisena. Nämäkin työt ovat välttämätön osa rakentamista.

 

Tällaisia töitä on ollut esimerkiksi ilmanvaihtokanavien ja koneen asentaminen, jossa Ilmastointi Kuisminin työt alkavat olla loppusuoralla. Moisio rakensi teknisen tilan pintoineen valmiiksi, jotta tekniikka saadaan mahdollisimman nopeasti paikoilleen. Flexitin IV-kone asennettiin eilen paikoilleen. Kuismin ja Moisio ovat keskenään sopineet aikataulun, joten rakennuttajan tehtäväksi on jäänyt vain todeta, että suunnitelmien mukaan on tehty.

 

Parin viikon päästä pitäisi käyttökunnossa olla myös lämpöpumppu ja lämminvesivaraajat. Sitten taloa päästään tehokkaasti lämmittämään kuivaamaan. Ilmanvaihto on kuitenkin hoidettava ikkuna- ja ovituuletuksella, jotta kanaviin ei kulkeudu rakennuspölyä. Noin puolentoista kuukauden päästä voidaan ryhtyä mittaamaa rakenteiden kosteuksia pinnoittamista varten.

 

Kaikki väliseinät ovat nyt paikoilleen, joten huonetilojen käyttökelpoisuutta voidaan arvioida todellisissa huonetiloissa. Tilat näyttävät muuten kuvitelmien mukaisilta, mutta olohuoneen todellinen korkeus kyllä hieman yllätti. Ratkaistaanko ikkunanpesut ja kattolamppujen vaihdot esimerkiksi puosuntuolin avulla??

 

 

Moisio hitsaa ikkunan teräsrakenteita

 

Moisio hitsasi olohuoneen ikkunapintaa tukevat teräsrakenteet paikoilleen. Kellarin ja asuinkerroksen väliseen portaaseen ei ollut saatavissa elementtivaihtoehtoa, joten se valettiin Moision sopimuksen mukaisesti paikan päällä. Muurari Palonen asensi parissa päivässä kaksi kaksireikäistä Schiedel-piippua. Espoon rakennusvalvonta tarkasti ja hyväksyi piiput ilman huomautuksia. Lähiaikoina tulevat myös takat paikoilleen. Yläpohjaan on puhallettu 60 cm ekovillakerros, joten lämpöä talo jo nyt vähän pitääkin.

 

 Katolle on ilmestynyt kaksi piippua

 

 

Kellarin portaat

 

Seuraavina isoina töinä ovat tänään ja huomenna asennettavat ikkunat. Pääsiäisen jälkeen ovat vuorossa sisääntulokatokset ja ulkoportaat. Sisätilojen kipsilevykatot Moisio asentaa parin viikon kuluttua. Sisäpintojen tasoitetyön tekijöitä etsitään parhaillaan.

Talon runkourakka alkaa vähitellen olla valmis. Myös lämpö-, vesi ja viemäri- sekä ilmanvaihto ovat pitkällä. Tekemättä ovat pintarakenteet ja kiintokalusteet + sekalainen määrä varusteita ja laitteita. Näistä suurin osa kuuluu märkätiloihin ja keittiöön, joissa valintoja on tehtävä paljon.

Tälle projektille ei ole määritetty mitään tarkkaa sopimuksellista valmistumisaikaa, koska rakennuttaja toimii päätoteuttajana ja huomattavan paljon asioita haluttuiin tietoisesti jättää sovittavaksi rakentamisen edetessä. Moisio on aina hyvissä ajoin ilmoittanut seuraavien valintojen ajoituksesta, mutta sentään tuntuu aina tulevan kiire.

 

 

24.2.2016  Joko talven selkä taittuu.

 

Tämä talvi ei ainakaan vielä ole aiheuttanut merkittäviä lisätöitä rakentamiseen. Talon runko saatiin ehkä onnekkaastikin säältä suojaan ennen pakkasjaksoa ja lumisateita.

Talo talvelta suojassa.

 

 

Viimeisen kuukauden aikana on tehty paljon töitä, mitkä eivät ole näkyneet ulospäin talon valmistumisena. Vesikate on valmistunut ja Moisio asensi katon ja ulkokuoren väliseen tuuletusrakoon ötökkäverkot. Sähköasennukset ja vesi ja viemärityöt ovat myös edenneet rakennustöiden ajoittamina. Mikko on hoitanut kaikkien erikoisurakoiden vaatimat rakennusaputyöt.  Ilmastointi Kuismin on asentanut yläpohjaan kanavat. Ilmanvaihtokoneen paikka muutettiin yhteisen mietinnän jälkeen yläpohjatilasta kellariin. Tästä johtuen kanavavedot hieman lisääntyivät, mutta kone saatiin helpommin huollettavaksi tekniseen tilaan. Kanavatyön jälkeen Moisio asensi katon höyrynsulut ja ruoteet. Ruodejako on k/k 300, joka arvioitiin riittävän tiheäksi estämään puhallusvillan epätasaista painumaa. Höyrynsulun teippauksissa ja reuna-alueen tiivistyksissä käytettiin Tiivis Talo sarjan tuotteita.

 

Höyrynsulkujen ja ruoteiden asennus alkamassa.

 

Lattioiden rakentamiseen kului aikaa puolitoista viikkoa. LVI- Stenholm ky kiinnitti viemärivedot ja lattiakaivot paikoilleen. Kellarissa Moision työ alkoi sepelikerroksen tasauksella ja tiivistämisellä ja sitten päälle 200 mm lämmöneriste. Seinän ja lämmöneristeen saumaan kuumennettiin kiinni radonkaista. Lämmöneristeen päälle asennettiin teräsverkko muovikorokkeiden varaan. Laroc Oy kiinnitti verkkoon lattialämmitysputket.

Ylemmissä kerroksissa ontelolaatan päälle asennettiin solumuoviset lämmöneristematot ja reunoille valukaistat. Seuraavaksi sähkäri Tuomisen asensi lattiavaluihin tulevat johdotukset, jonka jälkeen vorossa olivat raudoitus ja lämpöputket. Tmi Voutilainen hoiti lattiavalut kahdessa työpäivässä. Kellarikerros ja autotalli olivat suuritöisiä, koska pintalaattaan päätettiin tekijöiden suosituksesta hiertää Mastertop pinnoite. Pinnoitetyö vaati lukuisia koneellisia hiertokertoja, jossa ei saanut hosua. Nyt kellarikerroksen lattiapinnan pitäisi olla kestävä ja pölytön vaikka ilman lisäpinnoitteita. Asuinkerrosten lattioihin Voutilainen sumutti jälkihoitoaineen, joka estää pintavalun liian nopean kuivumisen ilman suojamuoveja. Lattiavalut näyttävät onnistuneen hyvin, eikä pintatasoitteita kovinkaan paljoa tarvita.

 

Hierretty lattiapinta.

 

Viime viikolla Rototec Oy porasi 250 m. syvän lämpökaivon. Alku oli hieman hankala, koska kaivo jouduttiin tuomaan n. metrin päähän talon räystäästä ja poraustornikin vaati oman tilansa. Rototecin kaverit tekivät valmistelutyön kiitettävällä kärsivällisyydellä. Kaivo valmistui yhden työpäivän aikana. Porausjätteet sopivat hyvin kaluston mukana kulkevaan konttiin, joten porausääni jäi ainoaksi haitaksi. Vettä tulee ja toivottavasti sitten joskus myös lämpöä.  

 

Lämpökaivon porausta.

 

 

Viimelauantaina Mikko Moisio, Pova ja Jaakko ottivat väliseinäharkkoja nosturin avustamina ikkuna-aukoista sisään. Mikko lähti maanantaina viikon talvilomalle ja Hänen työkaveri Pova jäi latomaan väliseinä paikoilleen. Sähkö-, vesijohto ja pölynimuriputkiasennuksia tehdään väliseiniin työn edistymisen mukaan.

 

Ensiviikolla väliseinät pitäisi olla paikoillaan. Muurari Palosen kanssa on sovittu kahden savuhormin ja tulisijojen muuraamisesta. Tämä työ käynnistyy ensi tiistaina. Ikkunatoimittaja Domuksen asennuspäällikkö käy sopimassa seuraavalle viikolle ajoittuvan ikkunatoimituksen valmistelutöistä.

Savupiippujen valmistuttua yläpohjaan puhalletaan Ekovillaeriste. Noin kahden viikon päähän sovitaan ikkuna-asennukset ja sitten talon pitäisi olla lämmön pitävä.

 


 

 

21.1.2016 Nyt alkoi talvityövaihe

Alkavan talven hyytävät pakkaset ja lumisateet ovat nyt tuntuneet talotyömaalla. Pakkanen talon sisällä on sama kuin ulkonakin -10 - -20 astetta. Vesimittari on suojattu lämmöneristettyyn koteloon, pienemmät ikkuna-aukot eristetty strox-levyillä ja suuremmat aukot peitetty pressuilla.

Pakkanen ja lumi ovat hieman hidastaneet kattopeltien asentamista.

 

Suojaustöiden lisäksi Moisio on tehnyt kattorakenteiden puutyöt ja asentanut ötökkäverkot sekä rakenteisiin tarvittavat tukireivaukset. Etelä-Suomen Peltipojat ovat asentaneet konesaumatun peltikatteen, johon haluttiin hieman työläämpi jalkaränni korvaamaan sadevesikourut. Jalkarännikin on toki pidettävä puhtaana, mutta työ on ehkä helpompi kuin räystäskourujen puhdistus. Pakkanen ja lumi ovat hieman hidastaneet kattopeltien asentamista. Työ on kuitenkin edennyt sääolosuhteiden mukaan kiitettävän hyvin. Näkyy, että käsityötaitoa vaativa peltityö on tekijöillä hallinnassa.

Käsityötaitoa vaativa peltityö on tekijöillä hallinnassa.

 

Yläpohja olisi saatava pikimmiten lämmönpitäväksi, jotta taloon saataisiin vähän lämpöä ja työt voisivat jatkua normaalisti. Seuraavaksi yläpohjatilaan asennetaan ilmanvaihtoputket ja sitten alapintaan höyrynsulkumuovi ja ruodelaudoitus. Parin viikon päästä puhalletaan yläpohjaan lämmöneristeet. Sitten kun taloon on saatu hieman lämpöä, pääsee Mikko Moisio työkaverinsa kanssa jatkamaan sisälattioiden valutöillä, porrasvaluilla ja harkkorakenteisten väliseinien pystytyksellä. Noin kolmen viikon päästä porataan lämpökaivot, joka sekin vaatii huolellista suunnittelua valmiiksi rakennetulla pientaloalueella. Porauksesta tuleva jäteliete ja pöly on saatava hallintaan.

Kaupungin rakennusvalvonta tarkasti viime tiistaina talon rungon. Huomautettavaa ei ollut, mutta kattorakenteisiin päätettiin lisätä tukireivauksia hieman suunnitelmatasoa enemmin. Nämä lisäykset ovat varmasti paikallaan, jotta korkeiden rakenteiden tukevuus varmistuu.

 


 

 

22.12 Vihdoinkin sateelta suojassa

Tämä otsikko ei tarkoita sitä, edistyminen olisi ollut hidasta, pikemmin päinvastoin. Epäilin Mikko Moision laatimia aikatauluja hieman liian optimistisiksi, ja pelkäsin lisäkustannuksia tuovan alkutalven vielä yllättävän meidät. Huoli on ollut turha, koska aikataulut ovat pitäneet, mutta melkoista rutistusta sen tämän kokoisessa talossa kahdelta mieheltä vaatinut. Onneksemme myös sään haltiatkin ovat olleet suosiollisia.

 

 Kattoristikoiden asennusta

 

 Ristikot asennettuna

 

Viime viikonloppuna Mikko rakenteli erilaisia päätyräystään mallikappaleita pihamaalta arvioita tekeville Jaakolle ja arkkitehti Reetalle. Tämäkin operaatio kannatti, räystäs näyttää ainakin nyt sopusuhtaiselta.

 

 Tilanne 22.12.2015

Melkoisen rutistuksen jälkeen työmaa hiljenee hetkeksi Mikon ja hänen työkaverinsa Vavan jäädessä hyvin ansaitulle joulutauolle. Loppiaisen paikkeilla homma jatkuu peltikatteen asentamisella.

 

 


 

 

1.12 Kohta katto suojaksi

Toisen kerroksen ikkunoiden ylityspalkit alkavat olla paikoillaan. Kuvat otettu viime perjantaina, joten viikonloppuna on vielä tullut korkeutta lisää.

 

Talvesta ei vieläkään ole muodostunut juuri mitään kiusaa

 

Tänään tiistaina lasketaan paikoilleen yksi talon sisään tuleva betoniporras ja valetaan olohuoneen kulmaan pilari sekä ikkunan ylittävä palkki. Sitten viikon sisällä pitäisi päästä nostelemaan kattokannattajia paikoilleen. Nyt talon runkotöitä ovat rakentaneet Mikko Moisio ja sähköurakoitsija E Tuominen. Yhteistyö on sujunut hyvin, koska työvaiheiden yhteensovittaminen on rakennuttajan näkökulmasta sujunut huomaamattomasti. Yksi hyvän edistymisen mittari mielestäni on se, että kun pitää seurantamielessä silmät auki ja asioihin ei juurikaan tarvitse puuttua. Tämän mittari mukaan edistyminen on ollut todella hyvää.

 

 

 

Myös kaikki Lammin puolesta tulevat toimitukset ovat sujuneet ilman huomauttamista. Talvesta ei vieläkään ole muodostunut juuri mitään kiusaa lukuun ottamatta muutamaa syysmyrskyä. Parin viikon päästä taloon pitäisi olla valmiudet saada pressut katon suojaksi ja runkoa voisi vähitellen alkaa kuivattaa. Talo on silloin muodossaan, mutta töistä on ehkä tehty noin 1/3 osa

 


 

 

12.11 Rakennusblogi 8

 

Viime perjantaina 6.11 nostettiin toinen ontelolaattavälipohja aikataulun mukaisesti. Nostot ja asennustyö vaativat hyvää huolellisuutta ja tarkkuutta, koska Pekka Niskan autonosturiin ei ollut aina suoraa näköyhteyttä onteloiden asennuspaikalle.

 

 Asennus vaatii tarkkuutta.

 

Nosto ja asennus onnistuivat kuitenkin hyvin tönimättä raskasta teräspalkkia, jonka väliin yläkerran ontelot asennettiin. Asennusporukka onnistui Moision johdattelemana jälleen erinomaisen hyvin ilman yllätyksiä. Elementtiautokin oli nyt varustettu kääntyvällä taka-akselistolla, joka helpotti ratkaisevasti auton peruutusta nostopaikalle. Nyt Menee noin puolitoista viikkoa erilaisissa raudoitus- ja harkkojen ladontatöissä ennen seuraavaa valua.

 

Asennus valmiina, aukko jää olohuoneen kohdalle. 

 

Siinä vaiheessa suuri osa yläkerran aukkojen ylityspalkeista ja tarvittavista pilareista sekä laatan liitosrakenteet on raudoitettu ja muotitettu. Sitten vielä pari viikkoa seinien korotusta ja talon harja korkeus pitäisi olla saavutettu.

 

 


 

28.10 Talon muoto alkaa hahmottua

 

Sää on ainakin toistaiseksi ollut suotuisa.

 

Rakentamisen vauhti on erinomaisen hyvä. Viimeyönä pakkasta oli kuusi astetta, joten tuleva talvi hätyyttelee kiiruhtamaan. Onneksi pitkän ajan sääennuste ei vielä povaa talvea.

 

Moisio lähetti juuri uuden työvaiheaikataulun, jonka mukaan edetään

28.10 klo 10.00 1krs valu

29.10 telineet työmaalle sekä pystytys

30.10 klo 11.00 palkkien ja seuraavan ontelotason alle tulevien kant. rak. valu

30.10 klo 8.00 nosto kivet

5.11 teräspalkkien nosto sekä 1 krs loppuvalut

6.11 klo 12.00 onteloiden nosto 2krs

Sähköurakka etenee nyt siten, että urakoitsija Tuominen toimittaa työmaalle asennustarvikkeet, sekä merkkaa kojeiden paikat. Moisio kiinnittää rasiapohjat paikoilleen kehittämänsä asennuslevyn avulla odottamaan valua. Harkkoladonnassa on käytetty alusta alkaen ohjurilankaa varmistamaan suorat seinäpinnat. Pintatyöt ja kalusteasennukset pitäisi tältä osin onnistua ongelmitta. Huomenna työmaalle saadaan putkitelineet, joten edellytykset turvalliselle työskentelylle pitäisi tältä osin olla kohdallaan. Myös rakenteissa olevat harjaterästen päät on aina suojattu oranssin värisillä muovitulpilla. Vapaat harjateräksen päät aiheuttavat rakennustyömaalla usein pahoja loukkaantumisia.

 

Muovitulpilla suojattuja teräksiä.

 

 

Teräspalkit odottavat asennusta.

 

Nyt runkorakentamisen osalta on meneillään tarkka työvaihe, jossa lukuisten pilari- ja palkkirakenteiden asentaminen ja toiminta on onnistuttava. Omaa yöuntani on joskus hieman häirinnyt joku lähiaikoina vuorossa oleva asennustyö. Puhelinsoitto Moisiolle ja yhteinen arvio työmenetelmistä on aina tuonut luottamusta tulevaan työvaiheeseen.

Tällainen urakkamuoto, missä rakennusurakoitsija huolehtii kokonaisvaltaisesti runkotyön vaiheista hoitaen ajallaan materiaalitilaukset sekä yhteydet ja aikataulutuksen muiden työmaan urakoitsijoiden ja toimitusten osalta helpottaa ratkaisevasti rakennuttajan työmäärää.

 


 

22.10 Kellarikerroksen runko valmiina

Viime viikolla Espoon rakennusvalvonta suoritti perustuskatselmuksen ja mittausosasto tarkasti talon sijainnin. Ainoa huomautettava asia oli, että olin unohtanut hoitaa työmaalle ontelolaattojen leimatut punoskuvat. Tämä tarkistus sovittiin hoidettavaksi kaupungin rakennusvalvontatoimistolla.

 

Kellari peitetty maan alle. 

 

Tämän jälkeen Moisio on tehnyt laatan tarvitsemat sauma- ja palkkivalut. Myös kellarin seinien alareunat on vedeneristetty ja yläreunoihin asennettu patolevyeristeet. Talon ympärille asennettiin kattovesiputkistot ja vielä ympäristö on täytetty. Paljon on viikon aikana tehty, mutta siisti työmaa näyttää siltä kuin rakentaminen olisi vasta nyt aluillaan. Alimmainen kerros on nyt kuitenkin piilotettu maan alle ja tästä ylöspäin nousevat kaksi asuinkerrosta.

Lokakuuta on enää reilu viikko jäljellä, aamut ovat pimeitä ja kylmiä. Talvi voi kohta olla kintereillä, vaikka pitkän ajan sääennusteet eivät vielä sitä povaa.

Moisio arvioi, että n. kolmen viikon päästä olisi valmius asentaa seuraavan kerroksen ontelot. Sitten vielä ylimmäinen kerros harkoista ja katto päälle, niin päästään hieman säänsuojaan. Siinä vaiheessa on vuosi vaihtumassa, mikäli alkava talvi ei tuo pahoja lisäongelmia.

 


 

8.10.2015 Hyvää ammattityötä

 

Ensimmäinen pakkasaamu. Pekka Niskan nostoauto on paikalla aamuhämärässä seitsemän jälkeen. Ontelolaatat saapuvat puoliperävaunulastina heti kun nosturi on valmiina. Ontelokuorman kuljetus on tiedetty haastavaksi, koska kuljetusohjeiden mukaisiin kääntymäsäteisiin ei ole edes mahdollisuuksia. Ammattinsa hallitseva kuski saa kuitenkin lastin juuri ja juuri mahdutettua sovittuun paikkaan nosturin ulottuville. Rakentaja Mikko Moisio antaa porukalle hyvän ohjeen. Nyt työ tehdään niin hitaasti ja rauhallisesti, että tuntuu kuin oltaisiin töissä. Ensimmäinen ontelokuorma on Mikon ohjeistuksilla paikoillaan noin tunnissa.

 

.

 Ontelolaattojen ladontaa

 

Toinen Kuorma saapuu vielä pidemmällä autolla. Nyt näkyy epäilys kuljetuksen onnistumisesta kaikkien muiden paitsi kuskin naamalta. Tämäkin kuorma saadaan purkupaikalle noin vartin vekslaamisella. Yhtään pidemmällä autolla homma ei olisi onnistunut.

Ensimmäinen välipohja on onnistuneesti paikoillaan aamupäivällä. Raudoitukseen ja valun valmisteluun menee kolmisen päivää. Ensi tiistaina on runkovaiheen viranomaistarkastus ja keskiviikkona valetaan välipohjan reunat, saumat ja palkit. Toivottavasti talvi ei yllätä vielä pariin kuukauteen.

 


 

 

29.9 Runko nousee hyvällä vauhdilla

 

Nyt talo alkaa siirtyä suunnittelupapereilta tontille ja vauhti tuntuun hyvältä. Mikko Moisio on päättänyt jatkaa työpäivää, kun luonnonvaloa vielä riittää iltaankin. Samoin viikonloppu on kulunut harkkoja nostellessa. Alkava lokakuu on lämmin ja muutenkin sää on suosinut rakentamista.

 

 

Ensimmäinen harkkojen valu on juuri tehty

 

Parin-kolmen kuukauden päästä säätilanne voi olla aivan toinen, joten nopeutettu rakentamistahti on paikallaan. Ensiviikon keskiviikkona tulevat ensimmäiset ontelolaattakuormat kellarin kattoon ja sitä ennen on vielä tällä viikolla valettava ylimmäinen puolikas kellarikerroksen seinistä.

 

Meidän tehtävänä on huolehtia työmaan siisteydestä ja ensimmäinen peräkärrykuorma lastattiinkin eilisiltana, jollekin Sorttiasemalle vietäväksi.

 


 

14.9.2015 Viikossa haettiin vauhtia ylöspäin.

 

Nyt tuntuu, että rakentaminen edistyi viikossa kunnon harppauksen. Louhintatyöt ja kanaaliin tulevat putki- ja johtoasennukset saatiin vihdoin kunnialla päätökseen. Perjantaina 11.9 aamulla klo 7 alkoi anturavalu. Klo. 7.40 oli kaksi betoniautoa pumpannut kuormansa Lammin Tassumuotteihin ja valu oli valmis. Edellisenä päivänä tontille oli tuotu vesijohto mittareineen sekä tonttikeskus, joka vielä odottaa mittaria. Tämä harjoitus on vaatinut ahtaalla rakennetulla alueella sitkeää ymmärrystä myös naapurustosta. Vettä ja sähköä on lainattu usein ja kotiin pääsykin on heillä ollut ajoittain hankalaa pääsisäänkäynnin edessä tehtyjen kanaalikaivantojen johdosta.

 

Tassu-muotti

 

Valmis valu, maanantaiaamuna 14.9

 

Nyt vähän helpottaa, mutta raskaat nostokalustot ja kuorma-autot tekevät käyntejä miltei päivittäin.

Näistä pyritään tiedottamaan, jotta ymmärrys meitä rakentajia kohtaan säilyisi.

 

Sähkö- ja LVI-urakoiden sopimukset ovat allekirjoittamista vaille valmiina. Lämmitysjärjestelmän toimittajaa vielä etsitään. Tänään siirrettiin autonosturilla kuorma valuharkkoja työmaalle. Puolentoista viikon päästä valetaan puolet kellarikerroksen seinistä.

 

 


 

 

7.9.2015  Montusta ylös

 

Kanaali ja tonttitie näyttävät vielä melkoisen keskeneräisiltä. Kesä on haettu vauhtia menemällä jatkuvasti aina vain enemmin maan alle, mutta nyt pitäisi suunta kääntyä ylöspäin. Nyt maanantaina Kim Suominen louhintaliike Mäkiseltä tekee kunnallistekniikan kanava-asennukset loppuun, asentaa kanaaliin 3 kpl. suojaputkia. Yksi jää sähkökaapelille ja kaksi varalle myöhempiä tarpeita varten. Huomenna tiistaina pitäisi saada tien pinta ajokuntoon.

 Kanaali tänään ennen täyttöä.

 

Tästä eteenpäin rakentaja Mikko Moisio pääsi laatimaan ensimmäisen aikataulun varsinaisen rakennustyön aloittamisesta ja tältä se näytti.

 

Aikatauluja:

 

Rautakauppa kuorma 9.9

Teräskuorma. 10.9

Anturanvalu 11.9

Kivet työmaalle 14.9 klo 9 

Kivien nosto 14.9. Klo 9

Nurkkapisteet 14.9 klo 8

Teräspalkit kuorma 16.9

 

Terveisin Mikko

 

Nyt sitten me hankkeen vetäjät pyritään auttamaan, ettei jää esteitä Mikon työn aloitukseen.

Tällä viikolla pitäisi vielä sopia sähkö-, ilmanvaihto- sekä vesi- ja viemärilaitteiden urakoista. Myös maalämpöjärjestelmän toimittajan valinnalla alkaa olla kiire.

Seurataan tässä blogissa miten eteneminen onnistuu.

 

Kirjoitti maanantai-aamuna Jouko Lommi.

 

 


 

1.9.2015  Omakotitalon rakennusblogi

 

 

Rakennusblogimme alkaa nyt, vaikka projektimme on ollut käynnissä kevättalvesta 2013 alkaen, jolloin tontti Espoon Hanikasta hankittiin.

Talon rakennuttajina ja toivottavasti tulevina asukkaina ovat Jaakko Lommi ja Marika Kyyrönen sekä alle 3 v. tyttö Aava ja alle 1v poika Aimo.

Tästä blogikirjoittelusta huolehdin osaltani minä Jaakon isä Jouko Lommi. Vapaa-aikanani olen joutunut harjoittelemaan monenlaista rakentamista miltei koko ikäni. Työaika ja kohta voi sanoa työikäkin on kulunut erilaisten rakentamisasioiden kanssa touhutessa. Virheistä on oppia haettu paljon ja toivottavasti jo kohta riittävästi, joskus on tullut onnistumisiakin. Nyt näitä kokemuksia vielä hyödynnetään PRKK ry:n neuvontatöissä. Toivon, että tässä blogissa voisin kertoa työn etenemisestä ilman mullistavia kompasteluja.

Tällä Jaakon ja Marikan työmaalla toimenkuvani on melko laaja siivoojasta ja aputyömiehestä vastaavaan työnjohtajaan ja pääsuunnittelijaan. Hommaa ei ehkä helpota sekään, että olen toisen rakennuttajapuoliskon isä.

Työn suorittajiksi emme aio ryhtyä, vaan etsimme ammattitekijät muualta.

Taloa suunniteltiin suurella hartaudella liki pari vuotta. Suunnittelun hoiti Jaakon vaihtuvat mielipiteet ymmärtäen ja mahdollisuuksien mukaan huomioiden arkkitehti Reeta Laine. Ehkä hieman perustasoa vaikeamman rakennesuunnittelun puolestaan hoiti rak. ins. Markku Yrjönen.

Talotoimittajaksi valittiin Lammi-kivitalot, jonka toiminnasta kuvastui laajempi hankkeessa mukanaolo kuin pelkkä materiaalin myyminen. Talon rakentajaksi valittiin Reino Moisio-Rakennus Oy, jonka osaamisesta ja yhteistyökyvystä vakuututtiin neuvottelujen kuluessa.

 

 

Nyt venyy ja paukkuu

Työ Käynnistyi kesäkuun puolivälissä purku- ja maisematyöluvalla. Vanhan pienen mökkirakennuksen purkutyön ja poiskuljetuksen hoiti kesäkuun alkupuolella ripeästi maanrakennusliike Tsaari Oy. Suvisaariston VPK harjoitteli rakennuksessa keväällä savusukellusta ja sitten myöhemmin avustivat rakennuspaikan puiden kaadossa.

Rakennuslupakäsittely vei Espoon kaupungilla aikaa noin kaksi kuukautta, johon jo luvan jättövaiheessa oli varauduttava. Sitten kun lupahakemus nousi pinossa päällimmäiseksi, oli eteneminen ja tiedottaminen tehokasta. Kesä-heinäkuun vaihteessa päästiin aloittamaan rakentaminen maanrakennustöillä. Rakennuspaikan louhintatyö arvioitiin melko suureksi, mutta lopullinen laajuus selvisi kalliopinnan aukaisun ja mittausten myötä, jolloin alkuarvio kaksinkertaistui.

Lisäksi kanaalin aukaisu louhimalla naapurissa olevan kivitalon vieressä menevälle rasitetielle osoittautui suurehkoksi ja vaikeaksikin ammattitaitoa vaativaksi louhintatyöksi. Tästä työstä alustavasti suullisesti sovittu urakka peruuntui ehkä työn vaikeusasteesta johtuen. Tilalle löytyi mielestämme tekijä, joka antoi uskottavan toimintamallin työn turvalliseen suorittamiseen. Louhintaliike Hannu Mäkinen teki asiansa osaavan vaikutuksen. Luottamusta herätti paisuvien louhintamassojen käyttö erottamaan louhintalinja rakennuksen alla olevasta kalliosta. Räjäytystyössä edettiin tiheällä porauksella ja mahdollisimman kevyellä panostuksella. Alkuperäisestä arviosta reippaasti laajentunut työ venytti väkisin aikatauluja, koska ahdas rakennuspaikka ei mahdollistanut työkapasiteetin lisäämistä.

Maanrakennustöitä on nyt tehty yhteensä yli kaksi kuukautta. Nyt ollaan lähellä kunnallistekniikan liitosvalmiutta mutta mikä tärkeintä, ilman vaurioita. Hieman venähtänyt aikataulu pitäisi varmaan jo nyt rakentamisenkin osalta.

 

 

Katso video. Kaikki alkoi tutustumisella tontin mahdollisuuksiin.